Podporit institut "Rodinny podnik", zmenu sucasnej legislativy. Prosim precitajte popis tejto temy

opatrenie
Podporit institut "Rodinny podnik", zmenu sucasnej legislativy. Prosim precitajte popis tejto temy
0

#1

Jeden z navrhov v pripade vyroby produktov uviest do legislativy typ podnikania “Rodinny podnik”.
V legislative by sa urcili presne kriteria pre zalozenie "Rodinny podnik"o ktorych sa tu mozeme bavit.
Zakon by ustanovil pravidla kedy uz produkcia bude previsovat ramec rodinneho podniku a majitel bude musiet bud obmedzit produkciu alebo preregistrovat podnik bud s.r.o. alebo a.s. a pod.
Tento novy typ podnikania by mal pomohnut ludom ktory vedia vyrabat produkt ktory sa vyrabal v ich rodinne alebo v regione a ktory nebude mat prilis stryktnu, prisnu a nejednoznacnu legislativu ktora dnes dava priestor na odlisne interpretacie pri kontrole.
Rodinny podnik by okrem vyroby zaroven zahrnal/definoval aj predaj, ako z dvora tak aj cez internet.

Dnes mame sice nieco ako predaj z dvora alesu tam uprednostnene viacej mliecne produkty a je nepostacujuci, chaoticky.
Zavedme institut “Rodinneho podniku” a tam zadefinujme pravidla aj pre male farmi, bacov, malych producentov, predaju z dvora a pod.
Navrhujem ked je vyrobca vo faze Rodinny podnik aby implementacia pravidiel z EU bola co blizsie nasmu regionu aby sa nestavalo ze nad EU legislatívu doplníme požiadavky nad rámec.

Navrhujem aby Záznamový hárok a kritické body (a celé HACCP) ako su dnes definovane neplatili pre rodinny podnik ale iba v pripade ak ide výroba nad rámec “Rodinneho podniku”. Samozrejme bude treba urcit pravidla aj pre rodinny podnik.

Skratka by mohla byt - r.p.

Za debatu stoji aj uvaha ci uviest institut “Rodinneho podniku” iba pri vyrobe potravinarskych produktov alebo aj rozsirit na ine.

Poprosim vas o vasu mienku ohladom tohoto ako aj vase navrhy s tymto spojene. Dakujem


Daňová licencia pre samopodnikateľov
#2

Toto sluzi hlavne na ochranu spotrebitela, aby si niekto nemohol povedat ako ti ludia vedia z coho sa poseru. Ak prides o evidenciu, tak za chvilu skoncia najvacsie polnohospodarske odpady na Slovensku, lebo nedosledujes kolko produkcie je z podniku a kolko mimo.


#3

Ahoj Milan, ja som tam to trochu viacej rozoberal. Ja chcem aby HACCP zostalo ale pre vacsie podniky. Zaroven som pisal " Samozrejme bude treba urcit pravidla aj pre rodinny podnik." cize volaky HACCP prisposobeny pre rodinne podniky, jednoduchsi.

Pomohla by povinnosť VS vyjadriť sa k správnosti postupu vo výrobe potravín - nie len spätne posudzovať dodržiavanie normy. Proste jednoznačný a jednoduchý návod ( za mňa áno/nie checklist) čo má prevádzka spĺňať.


#4

Tak HACCP rovnako ako aj ine normy na Slovensku dodrziavaju minimalne.

Nechci vediet ako som ja robil skusky (pre istotu len vnutropodnikove).

Zjednosit administraciu ano, kedze pojde o malo tovaru, malo vzoriek, malo dodavatelov. Absolvovanie hygienickeho minima by som obmedzil len na veduceho pracovnika, ktory by niesol zodpovednost za jeho dodrziavanie.

Prvym krokom rodinnej firmy by pre to malo byt jej regionalne ohranicenie.


#5

S tymto nesuhlasim. Mnohe rodinne podniky v EU uspesne predavaju svoje produkty do celeho sveta.
Jedine by som ohranicil kvantitu vyroby.
Alebo si to regionalne ohranicenie myslel nejak inac?


#6

Je rozdiel prvovýroba a je rozdiel distribúcia. Pri distribúcii je to spojenie niekoľko výrobcov z prvovýroby, ktorý zakladajú spoločné podniky pre lepšiu distribúciu a marketing. Tu už sa HACCP nevyhneš.

Môže byť nejaký rodinný podnik, ale skôr využíva svoju značku na distribúciu ostatných produktov ako svojich.


#7

Daky priklad by mohol byt napriklad takyto:
"Zuzkyna babka robila specialnu omacku a Zuzka vidi podnikatelsku prilezitost vo vyrobe aj predaji babickynej omacky a potrebuje volaku lachsiu formu legalneho podnikania. A tak by zalozila rodinny podnik ktory jej umozni vyrabat aj predavat omacku. Bola by odbremenena na zaciatku prisnych pravidiel ale to v ziadnom pripade neznamena ze ziadna higiena a pod. Kym Zuzka vyraba napr. do 10000 litrov omacky rocne tak moze byt r.p. ale akonahle prekroci tuto hranicu musi sa preregistrovat do inej pravnickej forme."
Nieco take.


#8

Tomuto celkom nerozumiem.
Normalne ze nemoze byt rodinny podnik ked sa spoja, ked sa zalozia spolocne podniky. Tu o take pripady ani nejde.
Nemoze byt rodinny podnik ak vyuziva svoju znacku iba na distribuciuostatnych produktov.
Musime rozmyslat OUT OF THE BOX. Nie ako to funguje teraz.
Chcem aby sme vymysleli ramec uplne novej forme “pravnickej osobe”.


#9

Keď to bude rodinný podnik čisto postavený na svojej produkcii tá produkcia nebude až taká veľká


#10

Samozrejme ze bude kupovat suroviny ked to bude potrebne. Kupi si paradajky na 10 000 litrov omacky.
Ten priklad s litrami bol iba na zobrazenie, to cislo iba tak priklad.


#11

Ja veľmi nerozumiem potrebe zavádzať v slovenskom korporátnom práve novú formu právnickej osoby. Aké prekážky sú pri založením verejnej obchodnej spoločnosti, komanditnej spoločnosti, alebo rovno jednoeurovej sro, keď chce nejaká rodina založiť “rodinný podnik”?


#12

Žiadne. Návrh je zbytočná komplikácia bez efektu.


#13

Neviem ci jestvuje jednoeurova s.r.o.
Jestvuje jednoeurova a.s. ale to je o niecom uplne inom. Komanditna spolocnost je taktiez nieco co nepomoze zacinajucim vyrobcom.
Dovod som dal a dal som aj priklad v ktorom je dolezite mat takuto novu formu PO.
Nova forma by efektivnejsie nahradila regulacie predaja z dvora plus umoznila volnost pre zacinajucich vyrobcov. Tykala by sa vsetkych nie iba vyrobcov mliecnych vyrobkov.


#14

Ja som chcel napísať presne to isté.


#15

Kolego, najprv si treba definovať konkrétne ciele, lebo hovoriť všeobecne o “efektívnejšej regulácii” a “voľnosti” je o ničom. Potom si treba položiť otázku, či sa niečo podobné nedá aplikovať na súčasné formy PO a zbytočne nekomplikovať existujúci systém.


#16

Ano suhlasim ze je to vseobecnejsie popisane ale predsa som nemal az tolko casu vypracovat detaily a dufal som ze tu v tejto debate budeme to upresnovat. Nato su taketo debaty aj temy ze aj iny budu prispievat alebo sa mylim? Samozrejme ze kazda kritika je len na osoh a rad si vypocujem preco to nie je dobry napad.
Kolko ja viem momentalne sa nedaju sucasne formy PO aplikovat. Cielom je zjednodusit system, namiesto predaja z dvora ktory ma 80 vynimek sa sem prida univerzalne pravidla pre malo vyrobcov vsetkych bez vynimek a umozni sa im aj predaj online.


#17

Ja som nad niečím takým rozmýšľala, ale nemám ekonomické vzdelanie a podnikaniu vôbec nerozumiem, až na to, že som si založila živnosť. Mne šla v hlave myšlienka urobiť pre ľudí ako som ja niečo ako “licenciu”… Kde by za určitých podmienok (niečo podobné ako ten príklad s babičkinou omáčkou). Mohlo by sa to týkať učiteľov, ktorí doučujú, špeciálnych pedagógov, psychológov, ktorí s malým počtom detí s problémami v učení a správaní pracujú, ženy, ktoré hačkujú, šijú, pečú… Atď. Predstavu asi máte. Ja poznám veľa mám, ktoré po materskej nevedia nájsť prácu, nemôžu ísť na plný úväzok a aj by si vedeli takto pomôcť, ale tá mašinéria živnosť, prevádzka, hygiena ich odradí. A v podstate si povedia, že radšej ostanú doma na úrade práce.


#18

@sonislawa Súhlasím, že treba dať nejakú jednoduchšiu formu legálne zdaneného vedľajšieho príjmu pre jednotlivcov, než ako je to teraz. To, o čom píšeš ty, sa skôr rozoberá tu:


#19

ďakujem, pozriem si to


#20

Ahoj vsimol som si aj ja tu temu a vidim tam velke prieniky. Skontaktujem sa s @Miju a skusime dat dokopy pre taketo pripady.
Cize je evidentne ze Slovensko potrebuje nieco take pre zacinajucich malo vyrobcov a dnesna legislativa im to neumoznuje.