Toxický odpad zo skládky vo Vrakuni mieri smerom na Žitný ostrov
V článkoch je popísané, ako vyzerá na Slovensku EKO ochrana. Naše bohatstvo a zásobáreň vody je ohrozená kontamináciou roky a až teraz to vôbec začali riešiť… Takto nejak vznikajú ekologické katastrofy…Čo navrhujete?
Aj SAS sa prebrala s letargie a miesto napádania EU sa začnú venovať aj normálnej téme. Veď budú voľby do VUC.
…tu sme sa dozvedeli, že bez záhradkárčenia sa dá žiť…a treba si platiť vodu z vodovodu…tým je to vybavené…
Ako som už písal v inom threade, je tu nejaký expert, ktorý by sa vedel vyjadriť k metóde sanácie tej skládky?
Podľa tohto rozhovoru https://ippr.sk/r/156-skladka-vrakuna-bratislava zvolili lacnejšiu metódu pasívnej sanácie, ktorá problém úplne nevyrieši. Ja ako laik som tiež dosť skeptický, že dokážu hermeticky izolovať taký veľký objem. Mám obavu, aby nešlo len o nejaké dočasné riešenie, ktoré bude vyžadovať veľa ďalších opráv, až sa nakoniec rozhodnú tú skládku zlikvidovať úplne.
Sú nejaké príklady zo sveta, kde úspešne tú enkapsuláciu použili?
Vyjadriť sa k metóde neviem. Pocitovo sa mi ale nezdá dobré.
Iné som sa chcel opýtať: prečo téma má príznak Trnavského kraja? Vrakuňa je časť Bratislavy, nie?
Možno to bude tým, že toxický mrak je už za Vrakuňou a bliži sa k Rovinke. Ak zasiahne podzemne vody, ohrozi cely Žitny ostrov a ten je už v Trnavskom kraji. Toxíny znehodnotia pôdu, vodu, ohrozia pestovateľov, znížia kvalitu ovocia a zeleniny…a nečítajú tabuľky…že Trnavský kraj? Tam nejdeme…
Akurát aj Rovinka a všetky v súčasnosti zasiahnuté obce sú ešte v Bratislavskom kraji. Okrem toho Žitný ostrov sa rozprestiera v BA, TT a NR kraji.

Vrakuňa a iné už zasiahnuté obce sú v Bratislave a Ba VUC, ale evidentne nikto v ba temach nemá potrebu tento problem diskutovať. Rovinka, Kvetoslavov, Šamorín je v smere pohybu. Možno to vo Vrakuni záhradkárom nevadi, ale v Rovinke sú už prvé agro podniky a ja som hneď z prvého mesta za tabulkou. Máme studňu a v dedine, kde pestujeme, tiez mame studňu. Náš sused je biopestovateľ napríklad. Podobná kontaminácia znehodnotí pôdu na x rokov a zničí pozemky. Prienik do podzemnych vôd a štrku je potom o dosť rýchlejší ako Vrakuňa a Biskupice. Trnavský kraj je pritom stale bližšie ako Nitra, lebo sme v susedstve. Diskutovať o probléme, keď už máte kontaminovaný pôdny fond, je pritom dosť neskoro. Nehovoriac o tom, že zodpovedné inštitúcie nie sú schopné podať úplné informácie. Vy by ste si kúpili pozemok, ktorý je ohrozený kontamináciou?
Tento problém vnímam, ale aktivne sa nezúčastňujem. Vnímam ho ako jeden z najväčších ekologických (prepáčte) prúserov zanechaných socializmom. [quote=“Lucia_Smazakova, post:12, topic:3073”]
Vy by ste si kúpili pozemok, ktorý je ohrozený kontamináciou?
[/quote]
Samozrejme nie. Ale napr. zaráža ma titulok z článku vyššie - “štát odškodní firmy nie občanov”. Byť tým dotknutým, tak začnem organizovať silný občianský odpor. Lebo (aspoň podľa titulku) je to nehorázne.
Do témy som sa zapojil otázkou k Trnavskému kraju, lebo sa mi zdalo podivné, že viac to zaujíma trnavčanov ako bratislavčanov. A z odpovedí sa mi javí, že nepriamy dôsledok tej kontaminácie je pokles záujmu zasiahnutých. Zrejme tá kontaminácia oslabuje vôlu proti nej bojovať…
Pán minister očakáva verejný tlak, aby sa mu Vrakuňa lepšie riešila, mali by sme ho zobrať za slovo.
Smutné je, že ľudia sa u nás otázkami prostredia až tak nezaoberajú, kým nebudú mať na sebe pupáky…Potom sa sťažujú… Radšej si dajú namontovať klímu, ale miesto účinného stromu si dajú tuju smaragdovú, ktorá má malú plochu listov a nedáva tieň…atď.
Ten názov článku je dosť bulvárny, veď od roku 2002 existuje nariadenie mestskej časti Vrakuňa o nepoužívaní spodnej vody ani na polievanie(nie to ešte pitie). Fakt nechápem, že sa až niekto v roku 2017 zobudil. Ja osobne viem o tejto skládke od 90-tych rokov.
My, niektori, vieme o skladke este od komunistov, je to take dedicstvo…ale to neznamena, ze sa ludia o to zaujimaju.
Dnes v radiu (Slovensko) o veci hovorili. A i keď sa mi zdá rozumnejšie skládku vyviesť a zlikvidovať, takargent (nejakého - nezachytiľ so začiatok) starostu - začať hneď a čím skôr = enkapsulácia; a potom začať dlhodobú likvidáciu sa mi zdal rozumný.
A bola tam spomenutá aj tá časť…“na iné nie sú peniaze, kapsula je na 100 rokov a možno sa medzitým nájde spôsob, ako skládku zlikvidovať, ale nevieme ako a kedy…a vlastne toto je najlacnejší spôsob”…Iní odborníci zas hovoria, že 22 metrov do hĺbky nemusí stačiť, pretože tie látky môžu klesnúť aj do hĺbky 25 metrov a priesak je znovu…Nehovoriac o tom, že zamorenie vody a pôdy je tak na 50 rokov…